Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου εξέφρασε χαρά και ευχαρίστηση για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου

Ιστορική χαρακτηρίζουν την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιούνιο, τόσο η Καθολική όσο και η Ορθόδοξη εκκλησία στην Κύπρο.

 
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα στην Αρχιεπισκοπή των Καθολικών, (Μαρωνιτών και Λατίνων) δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης του Ποντίφικα από τις 4 μέχρι τις 6 Ιουνίου.
Ο Αποστολικός Πρέσβης (Nuncio) Αντώνιο Φράνκο τόνισε ότι η επίσκεψη είναι ιστορική με πολλές διαστάσεις. Ο Πάπας Βενέδικτος, είπε, θα φτάσει στην Πάφο στις 4 Ιουνίου ακολουθώντας το ταξίδι της ζωής του Αποστόλου Παύλου. Το Σάββατο, 5 Ιουνίου, ο Ποντίφικας θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την Κυριακή θα παρουσιάσει σε όλους τους Αρχιερείς της Καθολικής εκκλησίας στη Μέση Ανατολή το έγγραφο “Instrumentum Laboris” που αφορά τη σύνοδο της Μέση Ανατολής που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Υπογράμμισε ότι «είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας επισκέπτεται το νησί, αλλά η παρουσία του Χριστιανισμού στο νησί είναι Αποστολή προέρχεται από το κήρυγμα (του Ευαγγελίου) και η παρουσία του Παύλου και του Βαρνάβα στο νησί είναι η χαρακτηριστική του ιστορία». Πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτή την επίσκεψη καθώς μπορεί να φέρει καρπούς μιας πνευματικής αναγέννησης στις κοινότητές μας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Ποντίφικας έρχεται εδώ ως ο ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά και ως πνευματικός ηγέτης που θα υπογραμμίσει τις πνευματικές αξίες οι οποίες θα καθοδηγήσουν τις ζωές μας, τη ζωή κάθε Χριστιανού, κάθε πιστού.
Ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών στην Κύπρο, Ιωσήφ Σουέιφ, είπε ότι η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου «είναι ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός για την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου και μια χειρονομία αγάπης και ειρήνης». Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα του Ποντίφικα ανέφερε ότι θα αφιχθεί την Παρασκευή, 4 Ιουνίου, στο αεροδρόμιο της Πάφου, όπου θα μεταβεί για προσκύνημα και οικουμενική προσευχή στη Στήλη του Αποστόλου Παύλου, στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής Χρυσοπολίτισσας στην Πάφο. Το Σάββατο, 5 Ιουνίου, ο Πάπας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, θα έχει συνάντηση με την καθολική κοινότητα στην Κύπρο στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Μάρωνα στην Ανθούπολη, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Την Κυριακή, 6 Ιουνίου, το πρωί θα τελεστεί θεία λειτουργία στο Αθλητικό Στάδιο Ελευθερία στη Μακεδονίτισσα. Μετά την απαγγελία της Προσευχής του Αγγέλου, ο Πάπας θα παραδώσει ένα αντίγραφο του ''Instrumentum Laboris'', που είναι το Κείμενο Εργασίας για την Ειδική Συνέλευση για τη Μέση Ανατολή της Συνόδου των Επισκόπων, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη τον ερχόμενο Οκτώβριο, σε κάθε μέλος του Ειδικού Συμβουλίου της Συνόδου.
Ο κ. Σουέιφ σημείωσε ότι η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρου «θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την προώθηση των ανθρώπινων και χριστιανικών αρχών και αξιών, βασιζόμενες στην ελευθερία, τη συγχώρεση, τη συμφιλίωση και την ειρήνη». Μέσα από αυτό το ποιμενικό ταξίδι, πρόσθεσε, ο διάδοχος του Αποστόλου Παύλου κάνει ένα οδοιπορικό ακολουθώντας τα βήματα του Αγίου Παύλου και σε ένα πνεύμα αδελφικότητας συναντάται με την Ορθόδοξη Εκκλησία, όλες τις εκκλησίες και όλους τους ανθρώπους που έχουν καλή πρόθεση. Η παρουσία του Ποντίφικα στην Κύπρο, σημείωσε, θα είναι ευλογία (σχ "Ο.Π" ευλογία απο το σκοτάδι δεν είναι ευλογία  αλλά κατάρα).

Από την πλευρά του ο Πάτερ Δημοσθένης Δημοσθένους, εκπροσωπώντας την Αρχιεπισκοπή της Κύπρου εξέφρασε χαρά και ευχαρίστηση που θα τύχουμε της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου. Μια επίσκεψη, την οποία χαρακτήρισε ιστορική, «που θα σημαδέψει πραγματικά πιστεύουμε την ιστορία της Κύπρου, προς τους ορίζοντες της ειρήνης, της συμβίωσης και της τελικής συμφιλίωσης. Μέσα στα τόσα προβλήματα που έχει ζήσει η πατρίδα μας μέχρι σήμερα, πιστεύουμε ότι θα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας για το νησί μας, ένας παράγοντας ώστε οι Χριστιανοί να δώσουν ένα παγκόσμιο παράδειγμα αγάπης, αλληλεγγύης και ειρήνης». Εξέφρασε δε την πεποίθηση αυτή η επίσκεψη να δώσει το ξεκίνημα για άλλες ενέργειες και δραστηριότητες που θα φέρουν τους Χριστιανούς διαρκώς πιο κοντά. «Η Κύπρος καλωσορίζει τον Πάπα Βενέδικτο 16ο με όλη της τη χαρά».
Ερωτηθείς εάν η Εκκλησία ανησυχεί από φωνές αντίδρασης που τυχόν υπάρξουν ενάντια στην επίσκεψη του Ποντίφικα, ο Πάτερ Δημοσθένους είπε ότι η Εκκλησία υπήρξε πάντοτε συνεπέστατη σε όλες ανεξαίρετα τις Οικουμενικές συναντήσεις από εκείνη μεταξύ του Πατριάρχη Αθηναγόρα και του τότε Πάπα Παύλου 6ου. Και θα σταθεί συνεπής στην ευθύνη που έχει έναντι της αγάπης και της ειρήνης ανάμεσα στους Χριστιανούς, πρόσθεσε.
Οσον αφορά δημοσίευμα τ/κ εφημερίδας για ενδεχόμενη συνάντηση του Ποντίφικα με τον Τ/κ ιμάμη της Λεύκας, ο Αποστολικός Πρέσβης (Nuncio) είπε ότι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο. «Αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος». Εάν, πρόσθεσε, υπάρξει ένα τέτοιο ζήτημα θα το αντιμετωπίσουμε.
Ερωτηθείς ο Πάτερ Δημοσθένης εάν έχει διευθετηθεί συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Αρχηγό της Αστυνομία για τα μέτρα ασφαλείας που θα υπάρξουν κατά την επίσκεψη του Ποντίφικα, απάντησε ότι μια τέτοια συνάντηση έχει διευθετηθεί όπως και όλες οι λεπτομέρειες σε σχέση με την ιστορική αυτή επίσκεψη.
http://aktines.blogspot.com/ 



Εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο παρά μόνο ένα μικρό απόσπασμα απο  μια επιστολή του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στον μητροπολίτη Ευρίπου Θεοφάνη:


"...Να ξέρης δε καλά ότι η ψευδοένωσις με την χάρι και την δύναμι του Θεού πολύ σύντομα θα διαλυθή και το δόγμα των Λατίνων, αντί να καθιερωθή με την ψευδοσύνοδο, κάτι που πολύ το επεδίωκαν, ακόμη περισσότερο ανατράπηκε και ελέγχθηκε και παντού καταγγέλλεται ως βλάσφημο και δυσσεβές. Και αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι το επικύρωσαν, δεν τολμούν να ανοίξουν το στόμα τους και να το υποστηρίξουν. Ο δε καλόγερος του δικού σου μισθωτού και όχι ποιμένος, ο πιο πάνω αναφερθείς Μονεμβασίας, αν και πήρε από τον βασιλέα το Ηγουμενείο του Προδρόμου, οι καλόγηροί του ούτε τον μνημονεύουν, ούτε τον θυμιάζουν καθόλου ως χριστιανό, αλλά τον έχουν μόνον για τον τύπο, σαν κάτι παραπεταμένο.
       Και ο βασιλεύς, αν και τα μαθαίνει αυτά, δεν λέγει τίποτε, αλλά και φανερά ομολογεί ότι μετανοεί για όσα έγιναν, και ρίχνει την ευθύνη σε όσους συμφώνησαν και υπέγραψαν. Φεύγετε και σείς, αδελφοί, την κοινωνία με τους ακοινώνητους, και την μνημόνευσι των αμνημόνευτων. Να, εγώ ο Μάρκος ο αμαρτωλός σας λέγω ότι εκείνος που μνημονεύει τον Πάπα ως ορθόδοξο αρχιερέα, είναι υποχρεωμένος να εφαρμόση στο σύνολό του όλον τον παπισμό μέχρι και αυτό το ξύρισμα της γενειάδος. Και όποιος έχει φρόνημα λατινικό, θα κριθή με τους Λατίνους και θα θεωρείται παραβάτης της πίστεως. Οι άγιες σου ευχές να μας συνοδεύουν. Στον ευλογημένο άρχοντα κύριο Κωνσταντίνο Κοντοπετρή και στους λοιπούς άρχοντες που μας φιλοξένησαν την μετάνοιά μου και ευλογία από τον Θεό. "  


βλέπε σχετικές αναρτήσεις  του "Ο.Π"
http://orthodox-watch.blogspot.com/2009/10/blog-post_6707.html 
http://orthodox-watch.blogspot.com/2009/10/blog-post_19.html 
http://orthodox-watch.blogspot.com/2009/10/blog-post_23.html 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις