Ο Πάπας Βενέδικτος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την συναγωγή της Ρώμης, μετά την ιστορική επίσκεψη του προκατόχου του Ιωάννη Παύλου του 2ου το 1986 (Φωτ



Γαλλικό Πρακτορείο - 20:00
Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού στην Αϊτή τήρησαν όσοι παραβρέθηκαν στη συναγωγή της Ρώμης αμέσως μετά την άφιξη του πάπα Βενέδικτου του 16ου, ο οποίος αποδέχτηκε πρόσκληση του επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της ιταλικής πρωτεύουσας Ρικάρντο Πασιφίτσι.

Ο Πασιφίτσι ζήτησε από τον πάπα να ανοίξουν τα αρχεία του Βατικανού για τον πάπα Πίο τον 12ο, ο οποίος κατηγορείται για τη στάση που κράτησε στο Ολοκαύτωμα.

"Η σιωπή του Πίου του 12ου απέναντι στο Ολοκαύτωμα προκαλεί ακόμα πόνο γιατί κάτι θα μπορούσε να γίνει", τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: "ίσως να μην μπορούσε να σταματήσει τα τρένα του θανάτου, αλλά θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα, μια λέξη παρηγοριάς και ανθρώπινης αλληλεγγύης στα αδέλφια μας που μεταφέρονταν στους φούρνους του Άουσβιτς".



Ο Πασιφίτσι εξέφρασε την ελπίδα, με το μεγαλύτερο σεβασμό όπως είπε, "οι ιστορικοί να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία του Βατικανού για την συγκεκριμένη περίοδο και σε όλα τα γεγονότα που συνδέονται με την κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας".

Ο πάπας, απαντώντας στην έκκληση του, επισήμανε πως το Βατικανό βοήθησε τους εβραίους στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου "με διακριτικότητα και μυστικότητα".

Η επίσκεψη του ποντίφικα στη συναγωγή της Ρώμης είναι η πρώτη μετά την ιστορική επίσκεψη του προκατόχου του Ιωάννη Παύλου του 2ου το 1986.


Το σχετικό Βίντεο της επίσκεψης."Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΓΩΓΗ"


romfea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις