Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ CBS


«Στην Τουρκία αισθάνομαι σαν να με σταυρώνουν καθημερινά»

Με αυτή τη φράση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξαπέλυσε δριμύτατο κατηγορώ κατά του τουρκικού κράτους για την εν γένει συμπεριφορά του απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αλλά και την ελληνική κοινότητα της Πόλης. Μιλώντας στην εκπομπή «60 minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Οικουμενικός Πατριάρχης για πρώτη φορά επιτίθεται ευθέως κατά του τουρκικού κράτους, καταγγέλλοντας την Άγκυρα ότι επιθυμεί την πλήρη εξαφάνιση τόσο της ελληνικής κοινότητας των 4.000 ανθρώπων όσο και του ιστορικού και ιερού ρόλου του Πατριαρχείου.

«Η τουρκική κυβέρνηση θα ήταν ευχαριστημένη εάν αφανίζονταν το Πατριαρχείο και εγκαταλείπαμε τη χώρα, όμως εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δεν θα αποχωρήσουμε»
Είναι η πρώτη φορά, εδώ και αιώνες, που ο ιστορικός ηγέτης της Ορθοδοξίας εξαπολύει ευθεία επίθεση κατά της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και κατά του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπιζε παλαιότερα η Πύλη, και αργότερα η κοσμική Κεμαλική Τουρκία, τον ρόλο και την ιερή πραγματικότητα του Φαναρίου.

Όπως ανάφερε ο κ.κ. Βαρθολομαίος, παρότι η « Κωνσταντινούπολις είναι το ίδιο ιερή με την Ιερουσαλήμ» και παρότι πολλάκις έχει απευθυνθεί στις τουρκικές θεσμικές Αρχές -από τον πρωθυπουργό Ερντογάν έως και τους υπουργούς της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας- ζητώντας χείρα βοηθείας, αυτοί του γύρισαν την πλάτη και τον άφησαν εντελώς αβοήθητο.
Παρόλα αυτά, ο Πατριάρχης σημειώνει στην τηλεοπτική του συνέντευξη, που θα παρουσιαστεί από το αμερικανικό δίκτυο στις 20 Δεκεμβρίου, ότι παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες τόσο το Πατριαρχείο όσο και ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης «θα σταθούν στα πόδια τους».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν εκτός από τον θεσμικό – ιερό του ρόλο και ο ίδιος προσωπικά θεωρεί ότι σταυρώνεται από τις συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία, απάντησε «Ναι», λέγοντας ότι εδώ και χρόνια τόσο οι Έλληνες της Πόλης όσο και αυτοί που είναι στο Πατριαρχείο θεωρούνται από το τουρκικό κράτος «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Είναι προφανές ότι η επίθεση Βαρθολομαίου κατά της Άγκυρας, και μάλιστα με τέτοιο ευθύ τρόπο, αποκτά πολιτικές διαστάσεις από την στιγμή που πολύ πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον. Σε αυτήν την συνάντηση ετέθη ξεκάθαρα από την αμερικανική πλευρά το ζήτημα του Πατριαρχείου, αυτό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και το θέμα των Βακουφιών -θέμα που αφορά πρωτίστως στην ίδια την επιβίωση του Φαναρίου και της Ορθόδοξης Κοινότητας της Τουρκίας.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εκτιμούσαν, νωρίς το μεσημέρι, πως η συνέντευξη Βαρθολομαίου εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο timing και ενδεχομένως να «βοηθά» -υπό προϋποθέσεις- την πρόθεση του ιδίου του Ερντογάν και των Συμβούλων του να προχωρήσουν σε ένα θετικό βήμα όσον αφορά στις σχέσεις Οικουμενικού Θρόνου και Άγκυρας.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως ενδεχομένως ο Ερντογάν «χρειάζεται» μία τέτοια ενέργεια, αλλά και την παράλληλη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουάσιγκτον, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις του υπερσυντηρητικού μπλοκ των εθνικιστών και των Κεμαλιστών, καθώς και των Στρατηγών, για την απελευθέρωση του καθεστώτος που διέπουν τις ισλαμικές ιερατικές σχολές.
http://www.sportime.gr/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001001&nodeId=365&articleId=19714



Αντιδράσεις της Τουρκίας για δήλωση του Βαρθολομαίου
 


«Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής», λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, για τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σύμφωνα με τις οποίες αισθάνεται «σταυρωμένος» στην Τουρκία.
... «Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει», είπε ο κ. Νταβούτγλου και προσέθεσε ότι «Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη».«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι», επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός απαντώντας στα όσα λέγεται ότι είπε στο αμερικανικό πρόγραμμα ο Πατριάρχης περί «δευτέρας κατηγορίες πολιτών» στην Τουρκία.
«Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος, έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές». «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Η δικηγόρος κα Κezban Hatemi που έχει πολλές φορές αναλάβει ενώπιον των τουρκικών δικαστηρίων υποθέσεις του Οικουμενικού πατριαρχείου, σημείωσε ότι είναι περίεργη η χρονική στιγμή η οποία επελέγη για να κυκλοφορήσουν στην Τουρκία «δηλώσεις» που αποδίδονται, στον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα μεταδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε είναι ένα πρόγραμμα που ετοιμάστηκε πολλούς μήνες πριν, με προβληματίζει η επιλογή της στιγμής που γίνονται αυτές οι διαρροές», είπε η κυρία Χατεμί.
Η δικηγόρος παρατηρεί ωστόσο ότι η «σταύρωση», που αποδίδεται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η κα Χατεμί θύμισε ότι ο δρόμος στο Φανάρι, όπου βρίσκεται ο Πατριαρχικός Οίκος φέρει το όνομα «Σατρατζάμ Αλι Πασά», του Οθωμανού «πρωθυπουργού» που διέταξε τον απαγχονισμό του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε.
«Εσείς δεν θα ήσασταν στα «καρφιά», καθημερινά, αν βλέπατε το όνομα αυτό στον τοίχο του Πατριαρχείου»; είπε στον τουρκικό τύπο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ


ΜΕΡΙΚΑ ΑΡΧΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ "Ο.Π"


Αν  οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν  τις αιτίες που οδήγησαν τον Οικουμ. Πατριάρχη να προβεί σε τέτοιες δηλώσεις ,τότε εμείς που εδώ και καιρό προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις απαράδεκτες οικουμενιστικές και πανθρησκειακές  δηλώσεις κατά την πρόσφατη επίσκεψή  του  στην αμερικανική συναγωγή (βλ. προηγούμενη ανάρτησή μας) και κατά την περίφημη ομιλία του στην  "coca-cola" ,τι πρέπει να  υποθέσουμε για τον χρόνο τον τρόπο και το μέσο στο οποίο  παραχώρησε αυτή την συνέντευξη.
Φυσικά και αυτά που κατήγγειλε ο  Οικουμενικός Πατριάρχης είναι αληθή και μάλιστα θα λέγαμε ότι αποτυπώνουν μικρό μέρος της σημερινής αλλά και χθεσινής τουρκικής συμπεριφοράς,όμως μας προβληματίζει η αλληλουχία των δηλώσεων του κ.κ Βαρθολομαίου  το τελευταίο διάστημα.
Η  Σταύρωση είναι αναμφισβήτητα ένα μαρτύριο το οποίο υπέστη ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός προκειμένου  να μας απελευθερώσει απο την δουλεία του διαβόλου και να μας δωρίσει  ξανά την προσδοκώμενη απο αιώνες διέξοδο απο τον Άδη δια της Αναστάσεώς του.
Αυτή είναι και η φυσική θέση ενός ποιμενάρχη που εξ αντικειμένου πρέπει να είναι  "Εις τύπον και τόπον Χριστού"  ως γνήσιος διάδοχος των Αγίων Αποστόλων.Εδώ έμφανίζεται όμως  και ο δικός μας προβληματισμός.Πράγματι  το Οικουμενικό Πατριαρχείο απο το 1453 μέχρι σήμερα βρίσκεται  υπο διωγμό  και οι Πατριάρχες κατά καιρούς  έχουν υποστεί τα πάνδεινα. Όμως όσοι εξ αυτών είχαν γνήσιο Ορθόδοξο Χριστιανικό φρόνημα  έδωσαν με μαρτυρικό πολλές φορές τρόπο  το παράδειγμα του αληθινού ποιμενάρχη  γενόμενοι ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ  ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ .Αυτοί οι Άγιοι Πατριάρχες δεν παραπονέθηκαν για το μαρτύριο αλλά δίδαξαν λόγω και έργω την σωτηριολογική σημασία της Σταύρωσης και της εξ΄Αυτής Αναστάσιμης πορείας.Ακόμα και στις περιπτώσεις που κατήγγειλαν τις βασάνους το έκαναν έχοντας προηγουμένως κηρύξει  το μήνυμα της Αγίας Αναστάσεως ως αληθινοί Αποστολικοί διάδοχοι και θεματοφύλακες των Ιερώς παραδοθέντων.Σίγουρα δεν είχαν  καθόλου πανθρησκειακή και οικουμενιστική  φιλοσοφία ούτε επεσκεπτοντο συναγωγές ,ούτε συλλειτουργούσαν με αιρετικούς.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις