Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009

«Αντίποινα» για την άρνηση του ολοκαυτώματος η προσβλητική εκπομπή στο ισραηλινό κανάλιΣε πολλά ιστολόγια έγινε αυτές τις ημέρες αναφορά στην γελοία και άκρως προσβλητική εκπομπή ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού για τον Ιησού Χριστό και τη Παναγία.


Η εκπομπή αυτή προβλήθηκε τον Φεβρουάριο και προκάλεσε την αντίδραση όλων των χριστιανών στους Αγίους Τόπους...


...Άμεση αντίδραση υπήρξε και από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων που εξέδωσε έκτακτο ανακοινωθέν με το οποίο καταδίκαζε τις προσβλητικές εκφράσεις και τοποθετήσεις εναντίον του Ιησού Χριστού και τις Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το Έκτακτο Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, έλεγε τα εξής:

"Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταδίκασε δια του εν Ναζαρέτ εκπροσώπου αυτού τας προσβλητικάς εκφράσεις και τοποθετήσεις εναντίον του προσώπου του Ιησού Χριστού και της Υπεραγίας Θεοτόκου, άμα τη αναμεταδόσει αυτών από το τηλεοπτικό δίκτυο 10 του Ισραήλ εις διακωμωδικόν πρόγραμμα αυτού.


Εν συνεχεία η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις την Συνεδρία αυτής ΜΔ΄ /11/24.2.2009, κατεδίκασε τας οποιασδήποτε δυσφημιστικάς εκφράσεις η εκδηλώσεις δι ιερά πρόσωπα η σύμβολα όλων των Θρησκειών και διεδήλωσε την εμμονή αυτής εις την συνέχιση του διαθρησκευτικού διαλόγου, τον οποίο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καλλιεργεί δια την προώθηση της αρμονικής συμβιώσεως και εποικοδομητικής συνεργασίας των πιστών όλων των θρησκευμάτων εν τω πλαισίω του αμοιβαίου σεβασμού".

Σε ανακοίνωσή τους οι Καθολικοί επίσκοποι του Ισραήλ είχαν εκφράσει την οργή τους για την «αποκρουστική επίθεση» που εξαπέλυσε ισραηλινή τηλεόραση εναντίον του Ιησού Χριστού και της Παναγίας, τονίζοντας: «εμείς , τα μέλη της συνέλευσης των Καθολικών Επισκόπων στους Αγίους Τόπους αποδοκιμάζουμε και καταδικάζουμε με απόλυτη θλίψη τις αποκρουστικές επιθέσεις κατά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και κατά της μητέρας του Παναγίας από το κανάλι 10 της ισραηλινής τηλεόρασης»,

«Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά σε χώρα που φιλοξενεί μερικά από τα ιερότερα σύμβολα του Χριστιανισμού», έγραφε η ανακοίνωση του Λατίνου Πατριάρχη της Κατεχόμενης Ιερουσαλήμ την οποία επίσης υπογράφουν οι Αρμένιοι, οι Χαλδαίοι, οι Έλληνες, οι Μαρωνίτες και ο Καθολικός επίσκοπος Συρίας, οι οποίοι επισήμαναν πως «το συμβάν αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχών επιθέσεων εναντίον των Χριστιανών σε ολόκληρο το Ισραήλ επί σειρά ετών και ζήτησαν να διεξαχθεί επίσημη έρευνα».
Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και η Χετζμπολάχ (!) καταδικάζοντας την ίδια εκπομπή και δηλώνοντας ότι «ανησυχούμε σοβαρά για τις ύβρεις κατά της Παναγίας και κατά ενός από τους μεγάλους προφήτες μας του Ιησού Χριστού».

Επί πλέον η Χετζμπολάχ απήυθυνε έκκληση προς τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας των πεποιθήσεων, για να αντιμετωπιστεί η «ειδεχθής επίθεση» και να τεθεί τέλος στο ρατσισμό και στη γελοιοποίηση των θρησκευτικών συμβόλων.


Το Βατικανό κατέθεσε επίσημη καταγγελία προς την ισραηλινή κυβέρνηση για το τηλεοπτικό πρόγραμμα που «γελοιοποιεί και βλασφημεί» τον Ιησού Χριστό και την Μαρία.


Στο τηλεοπτικό αυτό πρόγραμμα, ο Ισραηλινός παρουσιαστής αρνήθηκε ότι - η Παρθένος Μαρία ήταν παρθένος και ότι ο Ιησούς περπάτησε στο νερό – ισχυριζόμενος ότι το κάνει αυτό για να πάρουν ένα «μάθημα» οι Χριστιανοί που αρνούνται το Ολοκαύτωμα, έμμεση αναφορά στην πρόσφατη άρση του αφορισμού που έκανε το Βατικανό για έναν επίσκοπο που αρνήθηκε ότι 6 εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η εκκλησιαστική του αποκατάσταση από το Βατικανό προκάλεσε την οργή σε πολλούς Εβραίους.


Το Βατικανό δήλωσε ότι, στο κλιπ, η Μαρία και ο Ιωσήφ «γελοιοποιούνται με βλάσφημες λέξεις και εικόνες" που συνθέτουν μια «χυδαία και προσβλητική πράξη μισαλλοδοξίας προς τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών του Χριστού."


Ούτε η ισραηλινή κυβέρνηση ούτε το Channel 10 έκανε κάποιο σχόλιο δημοσίως για το θέμα.

Αργότερα και μετά από διαμαρτυρίες ο Σλάϊν ζήτησε λακωνικά συγνώμη από την Αραβο-Ισραηλινή Χριστιανική Αδελφότητα.


Η εκπομπή αυτή ήταν προφανώς, μια απάντηση σχετικά με την αποκατάσταση που έκανε το Βατικανό στον Επισκόπου Richard Williamson, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε στη σουηδική κρατική τηλεόραση ότι οι Εβραίοι δεν είχαν πέθαναν στους θαλάμους αερίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και ότι μόνο 200.000 ή 300.000 Εβραίοι σκοτώθηκαν.


Η οργή που προκλήθηκε από την αποκατάσταση του Williamson από το Βατικανό υποχώρησε μόνο μετά την συνάντηση του Πάπα Βενέδικτου XVI με Ιουδαίους ηγέτες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο γερμανικής καταγωγής Πάπας αποκήρυξε με επίσημη δήλωση τον αντισημιτισμό, δηλώνοντας ότι είναι απαράδεκτο για κάθε άνθρωπο – και ιδίως κληρικό – να αρνείται ή να μειώνει το Ολοκαύτωμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.