"Αυτοί είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Τουρκίας"..


Να κάνουν πίσω και να επιτρέψουν την ανέγερση μιναρέδων κάλεσε τους Ελβετούς ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, όπου οι κάτοικοι της χώρας, με ποσοστό 57,5%, τάχθηκαν κατά της ανέγερσης νέων μιναρέδων.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «λάθος», την γνώμη του 57,5% των Ελβετών πολιτών, καθώς ένα τέτοιο ζήτημα «αφορά την ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων και ως εκ τούτου», όπως λέει «δεν θα έπρεπε ποτέ να τεθεί σε ψηφοφορία».

«Είναι χρέος μας να σας επισημάνουμε να κάνετε πίσω το συντομότερο, σ' αυτό το λάθος» τόνισε ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν έκανε επίσης, λόγο για αύξηση του «ρατσισμού στη Ευρώπη» καταλήγοντας «Η ισλαμοφοβία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Έχει ενδιαφέρον ένας Τούρκος να μιλάει για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Έχει ενδιαφέρον ένας Τούρκος να μιλάει για «θρησκευτική ελευθερία».
Έχει ενδιαφέρον ένας Τούρκος να κάνει μαθήματα ελευθερίας σε έναν Ελβετό.
Έχει ενδιαφέρον η συμβουλή με επιτακτικό χαρακτήρα «είναι χρέος μας να σας επισημάνουμε να κάνετε πίσω το συντομότερο».
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να τα λέει όλα αυτά ένας άνθρωπος που πριν 10 περίπου χρόνια είχε δηλώσει :

«Η δημοκρατία είναι μόνο το τρένο στο οποίο επιβιβαζόμαστε μέχρι να φτάσουμε στον στόχο μας. Τα τζαμιά είναι τα στρατόπεδά μας, οι μιναρέδες είναι οι ξιφολόγχες μας, οι τρούλοι είναι τα κράνη μας και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας».
Πως είπατε; Δεν γνωρίζατε αυτή την δήλωση του κ. καθηγητή «ελευθερίας και σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων»; Κάποιοι όμως δεν την ξέχασαν. Και για αυτό προτίμησαν το «λάθος».


Η δήλωση αυτή λοιπόν, του Ερντογάν προβλήθηκε ιδιαίτερα από το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (Swiss People's Party - SVP) το οποίο κατά κύριο λόγο σήκωσε το βάρος της διοργάνωσης του δημοψηφίσματος, ενώ είχε προηγηθεί η καμπάνια με σύνθημα «Σταματήστε τους μιναρέδες», ως διαμαρτυρία για την επικείμενη ανέγερση μιναρέ στη Langenthal, μια μικρή επαρχιακή πόλη 14.000 κατοίκων και 11 εκκλησιών.
Στην Ελβετία υπάρχουν τζαμιά με μιναρέδες σε μεγάλες πόλεις, όπως στη Γενεύη και στη Ζυρίχη. Όμως αντίδραση ξέσπασε για την ανέγερση τζαμιού με μιναρέ, στη μικρή αυτή πόλη, ενώ ακούστηκαν και κατηγορίες ότι η μουσουλμανική κοινότητα της πόλης έχει διασυνδέσεις με τους Γκρίζους Λύκους, την τουρκική ακροδεξιά οργάνωση.
Η διαμαρτυρία ξεκίνησε το 2007, κράτησε δύο χρόνια ζωής και οδήγησε στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς σύμφωνα με τους νόμους της χώρας, για την διευθέτηση του ζητήματος, απαιτείται δημοψήφισμα.
Το 57,5% των Ελβετών πολιτών αγνόησε τις εκκλήσεις της κυβέρνησης, του οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας αλλά και της Εκκλησίας (η οποία υποστήριζε την ανέγερση μιναρέδων!) και ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης νέων μιναρέδων στη χώρα.
Ο Βάλτερ Βόμπαν, από το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, δήλωσε ότι η πολιτική ελίτ της Ελβετίας δεν έχει πιάσει τον παλμό του λαού: «Εμείς θέλουμε απλώς να εμποδίσουμε μια εξέλιξη που θα μετατρέψει το πολιτικό Ισλάμ σε παράγοντα στην Ελβετία, όπως έχει συμβεί εν μέρει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα είμαστε στην αρχή της εξέλιξης αυτής και μπορούμε να την ανατρέψουμε. Το να λέμε επομένως τώρα ‘όχι στους μιναρέδες’ είναι ένα ηχηρό μήνυμα
Δύο μόλις χρόνια πριν, το ίδιο κόμμα είχε ως θέμα των αφισών της προεκλογικής του εκστρατείας ένα κοπάδι λευκά πρόβατα να κλοτσούν ένα μαύρο πρόβατα μακριά από την Ελβετία.
Για να επανέλθουμε όμως στον Ερντογάν, τις «ευαισθησίες» του και τις ξεχασμένες δηλώσεις του.
Διαβάστε παρακάτω ένα μικρό άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2009 στην ιστοσελίδα της Καναδέζικης εφημερίδας «National Post» και το υπογράφει ο Bernard J. Kane, από το Guelph του Ontario.

Ο Alaa Al-Aswany (Αιγύπτιος συγγραφέας και ιδρυτικό μέλος του πολιτικού κινήματος «Kefaya»), αποκαλεί την ακόλουθη φράση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «ρητορική»: «Οι μιναρέδες είναι οι λόγχες μας, οι τρούλοι είναι τα κράνη μας, τα τζαμιά μας είναι οι στρατώνες μας και οι πιστοί είναι τα στρατεύματά μας."
Θεωρώ
την περιγραφή του ειρωνική.

Πριν από κάμποσα χρόνια, ενώ το γκρουπ με το οποίο ταξίδευα πλησίαζε το Μπλε Τζαμί, (στην Κωνσταντινούπολη), ο ξεναγός μας είπε, δείχνοντας τους μιναρέδες, "Αυτοί είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Τουρκίας".
Ήταν μια περίεργη δήλωση που προ
ερχόταν από έναν ξεναγό που ξεναγεί δυτικούς τουρίστες που κάνουν τουρισμό στη χώρα του και από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωση του. Το σχόλιο αυτό ακούγεται ακόμα πιο παράξενα αν ληφθεί υπόψη ότι η Τουρκία είναι ένας από τους συμμάχους της Δύσης στο ΝΑΤΟ. Φαίνεται ότι ο ξεναγός μας είχε λάβει την «ρητορική» φράση του κ. Ερντογάν στα σοβαρά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις