Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

ΑΜΚΑ: αντιδράσεις από την Εκκλησία


(Δημοσιεύθηκε στο : http://www.madata.gr/index.php/epikairotita/social/41505.html)

Στο «ιερό μικροσκόπιο» της Εκκλησίας της Ελλάδος μπαίνει, έστω και με καθυστέρηση, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), αφού κληρικοί και πιστοί έχουν αντιρρήσεις για την χρησιμότητά του.

Οπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, «μετά από αναφορές και ερωτήματα ιεραρχών και πολλών πιστών σχετικά με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφαλίσεως (ΑΜΚΑ), απέστειλε το θέμα στην αρμόδια Συνοδική Επιτροπή επί των Νομοκανονικών και Δογματικών Ζητημάτων για να μελετήσει και να εισηγηθεί επ’ αυτού».

Ενας από τους μητροπολίτες που διαφωνούν με την επιβολή του ΑΜΚΑ δήλωσε στην «Εspresso»: «Ο ελεύθερος, επώνυμος, δημοκράτης πολίτης γίνεται ένας αριθμός, αριθμοποιείται μέσα στο κατασκευαζόμενο παγκόσμιο κράτος. Ολοκληρώνεται πλέον η παγκοσμιοποίηση καί πολιτογραφόμαστε στο παγκόσμιο κράτος της Νέας Εποχής. Με την ηλεκτρονική κάρτα περιορίζονται οι ελευθερίες του ανθρώπου, αντίθετα προς το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διαβεβαιώσεις για προστασία του ατόμου από τη Χάρτα της Ε.Ε.».

Αλλά και πολλοί κληρικοί έχουν εναντιωθεί με κείμενά τους στην επιβολή του ΑΜΚΑ, όπως ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Μέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητος, της συγχύσεως και αμοραλισμού κάποιοι επαγγέλλονται και οικοδομούν τον “νέο άνθρωπο”, τον άνθρωπο χωρίς πρόσωπο, χωρίς καρδιά, χωρίς ψυχή, χωρίς αγάπη, χωρίς αιώνια προοπτική, τον άνθρωπο που θα είναι ένας αριθμός ανάμεσα στα δισεκατομμύρια των αριθμών. Η αριθμοποίησις στην κοινωνική ασφάλισι μπορεί να έχει απρόβλεπτες και οδυνηρές συνέπειες για την αξιοπρέπεια των ασθενών και εμπεριστάτων συνανθρώπων μας. Μπορεί να σημάνη το τέλος της χριστιανικής αγάπης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, στο όνομα της άνετης και γρήγορης εξυπηρετήσεώς των».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα όταν διατυπώνονται με ευπρέπεια και ευγένεια.