ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2009 ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑ.ΚΟΙ.Α



Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα: «ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ» Εκτύπωση E-mail


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 8 Μαΐου 2009

ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα θέματα που εγείρει, με το αίτημά της για τη σημερινή συζήτηση, η πρόεδρος της Κ.Ο. του K .Κ.Ε. κα Παπαρήγα είναι ιδιαίτερα σοβαρά, κρίσιμα και επίκαιρα. Αφορούν...

- τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται.

- Την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

- Την Παιδεία και τα δικαιώματα των νέων.

Αφορούν ζητήματα εξαιρετικά επίκαιρα, τόσο γιατί βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν από τις Ευρωεκλογές, όσο και γιατί αύριο τιμούμε την Ημέρα της Ευρώπης. Αφορούν ζητήματα κρίσιμα, γιατί συνδέονται με την πιο σφοδρή οικονομική κρίση που γνώρισε η ανθρωπότητα, τα τελευταία 80 χρόνια. Αφορούν ζητήματα καθοριστικής σημασίας, γιατί ορίζουν το σήμερα και το αύριο της νέας γενιάς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω, πρώτ’ απ’ όλα, να πω ότι είμαστε περήφανοι για την ένταξη της πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σε δύσκολους καιρούς, παραμερίζοντας τη στείρα εσωτερική αντίδραση, η Ελλάδα έγινε ισότιμο μέλος της μεγαλύτερης ένωσης λαών και κρατών...

...Θέλω να κάνω και μια διευκρίνιση: Σε μια ένωση 27 κρατών είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν είναι μια στατική παρουσία. Είναι ένας διαρκής αγώνας, που οφείλουμε να δίνουμε όλοι μαζί. Όχι σαν αιρετικοί, όχι σαν αντίπαλοι, όχι σαν ξένοι, αλλά ως ισότιμοι εταίροι. Και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στη σημερινή εποχή της αλληλεξάρτησης των οικονομιών. Ισχύει κυρίως στις σημερινές, τις δύσκολες περιστάσεις για ολόκληρο τον κόσμο...

... Η παγκόσμια οικονομική θύελλα συνταράσσει όλες τις χώρες του κόσμου. Επηρεάζει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Δημιουργεί πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Η ανεργία είναι σήμερα σε φάση παγκόσμιας έκρηξης. Στην Ευρώπη έχει πλήξει........

.......· Για τον ίδιο σκοπό, για τη διασφάλιση της νέας γενιάς, προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό και τη διοικητική αναδιοργάνωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

· Σύντομα μπαίνει σε εφαρμογή και η υποχρεωτική χρήση της Κάρτας Κοινωνικής Ασφάλισης, με έναν, μοναδικό για κάθε πολίτη, Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης τον ονομαζόμενο ΑΜΚΑ. Είναι μια σημαντική καινοτομία, που θα διευκολύνει κάθε εργασιακή, συνταξιοδοτική και ιατροφαρμακευτική συναλλαγή του πολίτη. Με μια φράση: Όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν ως κεντρικό γνώμονα την αλληλεγγύη των γενεών. Δεν έγιναν για να ωφεληθεί η Κυβέρνηση. Αντιθέτως! Η Κυβέρνηση ανέλαβε σοβαρό πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι τα οφέλη θα φανούν στα επόμενα χρόνια. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, γνωρίζοντας ότι μόνο έτσι διασφαλίζονται τα πραγματικά συμφέροντα της νέας γενιάς. Προχωρούμε σε αλλαγές για να εξασφαλίσουμε σιγουριά και ασφάλεια στους νέους. Αυτή είναι η πολιτική της υπευθυνότητας. Και αυτή την πολιτική κάνουμε.

...Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

-> Η παγκόσμια κρίση απαιτεί ρεαλιστικές και δύσκολες αποφάσεις. Απαιτεί από την πολιτική να μην αιχμαλωτίζεται στο παρελθόν, στο λαϊκισμό, στην ανευθυνότητα. Απαιτεί από την πολιτική να διεκδικεί και να κερδίζει το μέλλον, μέσα από το δρόμο της υπευθυνότητας. Μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

(Η παρούσα ανάρτηση δεν περιλαμβάνει ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού και φυσικά δεν συνοδεύεται απο σχόλια και παρατηρήσεις τα οποία θα διατυπωθούν σε επόμενη ανάρτηση)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις